Luftrenser test 2021 testvinner

Best i test: Hvilken luftrenser er best? (2021)

En luftrenser er viktig for helse og velvære, og det er mange å velge mellom. Hvilken luftrenser er best og gir deg mest for pengene? Vi hos Tips-Test ønsker å finne det beste kjøpet for luftrenser i 2021. Vi har testet og vurdert basert på produktspesifikasjoner fra internett og leverandører.

Klikk under for å komme direkte til resultatene:

Hvorfor luftrenser?

For tiden oppholder vi oss mye innendørs, og luften inne er ikke så ren som man ofte skulle tro. Også de som har ventilasjonsanlegg har ofte dårlig luftkvalitet inne. Pollen, svevestøv, kjemikalier fra møbler og byggematerialer – alt bidrar til dårlig luft. En luftrenser kan hjelpe deg om du har allergier, og den kan redusere faren for sykdommer for alle.

Hvilke luftrensere?

Vi har foretatt et utvalg av luftrensere som er tilgjengelig på det norske markedet. Vi har satt følgende kriterier for vårt utvalg:

  • Luftrenser med HEPA-filter (Vi vet det finnes flere luftrensere med andre typer filter, men vi har her valgt å se på den vanligste typen)
  • Størrelse som passer en vanlig bolig og en vanlig husholdning
  • Pris som passer en vanlig husholdning (pluss en ekstra billig luftrenser og en ekstra dyr luftrenser)
  • Tilgjengelig i flere nettbutikker
  • God informasjon tilgjengelig så produktene kan vurderes realistisk

Kriterier for å vinne testen av luftrensere

Det var et møysommelig arbeid å sette seg inn i de forskjellige luftrensere, og finne ut hvilke ting som skal avgjøre hvem som ble vinner. Siden alle de utvalgte luftrensere bruker samme type filter og har samme bruksområde så fant vi ut at det beste kriteriet er å måle hvilken luftrenser som gir deg mest rensing for pengene. Vi vil altså finne den luftrenser som renser mest luft pr. krone luftrenseren koster.

Hva måler vi på?

Alle luftrensere har oppgitt et areal produsenten mener at den passer for. Det vi har lært oss i denne prosessen er at produsentene kan påstå hva som helst, og det er ingen regler eller standarder for å beregne hvilket areal luftrenseren passer for. Alle kan regne og anbefale på sin egen måte, og derfor blir det også veldig forskjellige tall helt avhengig av hvor «ærlige» de forskjellige produsentene er. Dette resulterer i at det fort kan bli mye synsing.

Det som er mer realistisk å måle på er viftehastigheten. Dette er ikke synsing, men et vitenskapelig tall.

Et annen måte å måle størrelsen på en luftrenser er å se hvor stort rom den kan rense, hvis man skal sirkulere luften i rommet 5 ganger i timen. Vi ser derfor også på dette.

Vil du vite mer om hvordan man beregner dette, så har Bedre Inneklima AS beskrevet dette godt her.

Tabell med oversikt

Areal er oppgitt på tre forskjellige måter:

  • Produsentens anbefaling (uten at vi vet hvilke kriterier de har valgt)
  • 5X*: Vår beregning av areal om luften skal renses 5 ganger pr. time (middels behov)
  • 3X*: Vår beregning av areal om luften skal renses 3 ganger pr. time (lite behov)

Vi har også sett på prisen (mars 2021), og beregnet pris pr. m3 viftekapasitet og pris pr. m2 renseeffekt ved 5 rens pr. time.

FabrikatWinixWinixWinixMeacoAir&MeAir&MeLIFAairLIFAairBonecoWoods
ModellZero
Compact
ZeroZero
Pro
Meaco
Clean
76X5
LendouBuldairLA352LA502H400AL 310
Areal oppgitt
av produsent (m2)
5099120323515601106019
Viftekapasitet (m3)25039047038030068366450100300
Areal (m2)
«middels behov»
(5X*)
213339322563138825
Areal (m2)
«lite behov»
(3X*)
3554655342951631442
KullfilterJaJaJaJaJaJaJaJaNeiNei
Ionisering /
PlasmaWave
Plasma-
Wave
Plasma-
Wave
Plasma-
Wave
IonIonIonNeiNeiNeiNei
WiFi og appNeiNeiNeiJaJaNeiJaJaJaNei
AutomatikkJaJaJaJaJaNeiJaJaNeiNei
Lyd lav (dB)26272825373133342527
Lyd høy (dB)475155566035666355Ukjent
Pris299936994999339934991199104991299954996235
Pris / m312,009,510,68,911,717,628,728,955,020,8
Pris / m2 (5)86,468,376,664,484,0127,0206,5208,0395,9149,6

3X*: luften renses 3 ganger pr. time.
5X*: luften renses 5 ganger pr. time.
Pris / m3 viser prisen på luftrenseren delt på antall kubikkmeter luft den kan rense.
Pris pr. m2 (5) viser prisen på luftrenseren pr. kvadratmeter areal den kan rense, gitt at luften skal renses 5 ganger i time.

MeacoClean 76X5 er vår testvinner

MeacoClean 76x5 testvinner Tips-test

Når vi ser på prisen pr. kubikkmeter renset luft så ser vi at MeacoClean 76X5 har den laveste prisen. Den koster 8,90 kroner pr. kubikkmeter luft. Når vi i tillegg ser at denne luftrenseren har en del ekstra funksjoner som Wifi, app og ionisering, så er det ikke vanskelig å utrope denne luftrenseren som testvinner!

Winix Zero kommer på en veldig god andreplass. Med en pris på 9,50 kroner pr. kubikkmeter luft så er den marginalt dyrere enn Meaco’en. Winix Zero har ikke Wifi, app eller ionisering, men den har det Winix kaller PlasmaWave. Dette skal være effektivt mot bakterier og virus i luften. Vi synes derfor at dette er en veldig verdig andreplass i denne testen av luftrensere. Forøvrig ser vi at også de to andre modellene fra Winix kommer godt ut i denne tabellen, selv om de ikke gikk helt til topps.

De øvrige modellene i testen ligger noenlunde jevnt med en pris rundt 20 til 30 kroner pr. kubikkmeter renset luft. Den som skiller seg ut er Boneco H400, men dette er ikke så rart. Dette er en hybrid luftrenser og luftfukter. Du får altså to apparater i ett, og dermed er det naturlig at denne koster mer.

Air&Me Lendou er vår favoritt

Luftrenser Air&Me Lendou er anbefalt

Vi likte denne veldig godt. Den har et design som er helt unikt. Man kan få forskjellige luftfilter til den, så den kan tilpasses ditt interiør. Man kan bruke den til å lade telefonen, både med kabel eller trådløst (ekstrautstyr). Den har også WiFi og app, så du kan få informasjon opp på telefonen. Vi likte denne luftrenseren veldig godt, og ville gjerne utropt den som testvinner. Air&Me Lendou har relativt lav pris pr. m3 renset luft, og renser med høy viftekapasitet og en elegant stil. Forfilteret er originalt grått og tres enkelt over renseren. Forfilteret er utskiftbare og gjør det enkelt å bytte stil til ulike anledninger.

Vi må likevel holde oss til kriteriene vi satte opp tør testen begynte, og der nådde den dessverre ikke helt opp (selv om den kom veldig nær). Med vår kalkulasjon er det ikke en testvinner, men skulle vi valgt selv ville vi nok valgt denne.

Andre kommentarer til testen og sammenligningen av luftrenser

Air&Me Buldair er veldig liten. Vi er i tvil om den kan kalles en skikkelig luftrenser. Den er nok stor nok til å kunne rense et lite rom, for eksempel et lite barnerom. Vi lurer derfor på om denne egentlig er en aromadiffuser med litt ekstra luftrensing på kjøpet, heller enn en fullverdig luftrenser. Prisen er veldig lav, og man får jo ofte det man betaler for…

LIFAair LA 502 er veldig stor. Den har en pris godt over 10.000 kroner og en stor fysisk størrelse. Derfor er den neppe realistisk for en vanlig husholdning. Vi har likevel tatt den med, da det kan være noen med spesielle behov eller svært store hus. Kanskje passer den bedre på jobben?

Vil du kjøpe en luftrenser etter å ha lest denne testen? Vi selger ikke luftrensere, men du kan finne dem i disse nettbutikkene:

Luftrensere sortert etter pris pr. m3 viftekapasitetLink til elkjop.no
Elkjøp – Wikipedia
Link til CDON.NO
CDON Help Center
Best i test: MeacoClean 76X5Klikk herKlikk her
Veldig verdig andreplass:
Winix Zero
Klikk herKlikk her
Winix Zero ProKlikk herKlikk her
Vår favoritt:
Air&Me Lendou
Klikk herKlikk her
Winix Zero CompactKlikk herKlikk her
Air&Me BuldairKlikk herKlikk her
Woods AL 310Klikk herKlikk her
LIFAAir LA352Klikk her Klikk her
LIFAair LA502Klikk herKlikk her

Vil du lese flere tester?

Vi gjennomfører stadig flere tester i ulike kategorier. Finn flere tester ved å navigere deg på toppen av siden, eller gå til førstesiden ved å klikke her.

Hvordan har vi laget denne testen?

Denne testen er utelukkende basert på informasjon vi har funnet på nettet. Alle tall og verdier er hentet fra leverandørenes nettsider, eller fra nettbutikker som selger produktene. Vi har ikke testet produktene rent fysisk, men kun sammenlignet info vi har funnet på nettet. Vi har selv på måfå valgt ut hvilke produkter som skal være med i testen, og vi har ut fra vår egen kompetanse valgt ut kriteriene for å vinne. I denne testen var kriteriet for å vinne at luftrenseren skulle ha lavest mulig pris, målt i kroner pr. volumenhet renset luft. Med andre kriterier eller andre kandidater kan man komme frem til andre resultater.