Best i test: Evaporativ luftfukter (2021)

Hvilken evaporativ luftfukter er best? Hva er viktig å tenke på ved valg av luftfukter? Hvordan finne den luftfukter som passer best for deg? Det finnes enormt mange luftfuktere på det norske markedet. Luftfuktere kommer i alle prisklasser, og det finnes flere forskjellige måter å tilsette fukt til luften. Vi har sett på flere konsepter og funnet våre favoritter. I denne testen vurderer vi ulike evaporative luftfuktere som finnes på markedet basert på deres tekniske spesifikasjoner.

Klikk under for å komme direkte til resultatene:

Evaporativ luftfukter

  • Kan ikke gi for mye fuktighet (selvregulerende)
  • Kan ikke gi vanndråper på bordet der de står
  • Kan ikke gi hvitt kalkstøv i rommet
  • Du må bytte filtermatte hver 2 til 3 måneder

Ultrasonisk luftfukter

  • Billig i innkjøp
  • Billig i bruk
  • Kan gi fuktskader der de står
  • Kan blåse ut hvitt støv
  • Må ha hygrostat

Dampbefukter

  • Alle luftfuktere krever renhold, men disse krever spesielt mye
  • Høyt strømforbruk
  • Hjelper til med oppvarmingen av huset
  • Behagelig å puste inn den varme dampen (individuelt)
  • Lager en del lyd

Luftvasker

Luftvasker er en spesialvariant av evaporative luftfuktere. Disse drar luften ned i vannet slik at luften «vaskes». Her får du en enkel form for luftrenser på kjøpet

Hvilken type luftfukter er best?

I en ultrasonisk luftfukter ligger det en liten plate i vannet. Denne platen vibrerer veldig raskt, slik at også vannet settes i bevegelse. Når vannet vibrerer rives det løs små dråper med vann. Disse små dråpene blåses ut i rommet som en kald tåke. Du kan tydelig se tåken, og dermed vite at du får tilført fuktighet.

I evaporative luftfuktere sitter det en spesiell filtermatte som absorberer fuktighet fra vannet i beholderen, og trekker det opp fra vannet. En vifte blåser den tørre luften gjennom den fuktige matten, slik at luften tar til seg fuktighet. Så blåses den fuktige luften tilbake til rommet. Prosessen er selvregulerende, og vil bli mer effektiv i tørr luft.

Luftfuktere med varm damp har et varmeelement i vannet. Vannet varmes opp mot kokepunktet, og dermed fordamper vannet. Den varme dampen stiger opp og ut i rommet. Som regel avkjøles dampen noe før den kommer helt ut.

Luftvaskere har et hjul som ligger halvveis ned i vannet. Hjulet roterer rundt, og tar med seg luften ned i vannet. Da tilsettes fuktighet til luften, samtidig som partikler i luften blir liggende igjen i vannet. Det skitne vannet helles ut ved jevne mellomrom. Her får du to funksjoner i en løsning: Både luftfukter og luftrenser i samme apparat.

Etter å ha satt oss inn i fordeler og ulemper med de forskjellige typene luftfuktere så har vi konkludert med at luftvaskere og evaporative luftfuktere er best. Vi vil derfor se på disse typene luftfuktere i denne testen.

Tabell med oversikt

Tallene er hentet fra selgernes nettsider. Det er gitt poeng for de beste egenskapene, og helt til høyre i tabellen kan du se hva det gis poeng for. De som har fått poeng er markert med grønt. Antall poeng summeres i bunnen, og den som har flest poeng blir vinner.

Merke Stylies Stylies Stylies Stylies Stylies Boneco Stadler Form Stadler Form Xiaomi
Modell Carina Alaze Orion Helos  Aquarius W200 Oscar Little  Oskar Big Smartmi Poeng for...
Pris på nett 999 1999 1699 1999 3999 2999 1595 3095 1999 under 2000 kroner
Fuktighet i ml / time 250 280 350 300 300 350 200 700 240 300 ml eller høyere
Areal (m2) 35 40 50 45 50 50 30 100 20 50 m2 eller høyere
Volum vanntank 3,5 3 6 4 4,5 4,5 2,5 6 4 4,5 liter eller mer
Hygrostat Nei Nei Ja, men.. Nei Ja, men.. Nei Nei Nei Nei Gir ikke poeng, se kommentar
Antall viftehastigheter 1 3 2 3 4 2 2 4 ? 3 eller flere hastigheter
Strømforbruk (Watt) 8 3,5 6 6 15 12 15 32 ? 6 watt eller lavere
Luftvasker Nei Nei Nei Nei Ja Ja Nei Nei Ja luftvasker
ml / krone 0,25 0,14 0,21 0,15 0,08 0,12 0,13 0,23 0,12 mer enn 0,20 ml
Antall timer drift 14 10,7 17,1 13,3 15 12,9 12,5 8,6 16,7 14 eller mer
Antall poeng 3 3 7 4 6 4 1 5 3
Vår favoritt Best i test Andreplass Tredjeplass

Hva har vi vurdert og hvordan har vi gitt poeng?

Prisen er viktig for mange. Vi har gitt poeng til alle luftfuktere som koster under 2.000 kroner, vel vitende at mange er interessert i å betale vesentlig mer enn dette.

Fuktighet i ml / time. Dette er hvor mye fuktighet luftfukteren kan gi. Her ønsker man seg så mye som mulig, og vi har gitt poeng for alle som gir 300 ml eller mer pr time.

Areal. Her har vi brukt produsentens oppgitte areal, og også her ønsker man seg så mye som mulig. Vi har gitt poeng for alle som klarer 50 m2 eller mer.

Volum i vanntank. Man ønsker ikke å gå og fylle vanntanken hele tiden, så man vil ha så stor tank som mulig Vi har gitt poeng til alle som har 4,5 liter eller mer.

Hygrostat. Normalt er dette viktig for en luftfukter, men evaporative luftfuktere er selvregulerende og trenger derfor ikke hygrostat. Vi viser her hvilke som har det likevel, men de får ikke poeng for det da det strengt tatt ikke er nødvendig.

Antall viftehastgheter. Det er en fordel med flere viftehastigheter, slik at man kan finne et akseptabelt kompromiss mellom lydnivå og befuktningskapasitet. Vi gir poeng til alle som har 3 eller flere hastigheter.

Strømforbruk er viktig, både for deg og for miljøet. Vi har gitt poeng til alle som har 6 Watt eller lavere. Stylies Carina er i grenseland med sine 8 Watt, og kunne kanskje fått poeng her.

Luftvasker. Alle evaporative luftfuktere renser luften noe, men de som bruker luftvaskeprinsippet renser best. Vi har derfor gitt poeng til de som er luftvaskere.

«Value for money». Hvilken gir mest fukt for pengene? Vi har delt befuktnigskapasiteten på prisen og funnet ut hva du betaler pr ml fuktighet. Vi har gitt poeng til alle som gir mer enn 0,20 ml pr krone.

Antall timer drift. Du bør slippe å fylle luftfukteren hele dagen. Du ønsker så lang driftstid som mulig før du må fylle vann. Derfor har vi regnet ut hvor lenge luftfukteren kan gå før du må fylle vann, og gitt poeng til alle som har 14 timers driftstid eller mer. Når det er sagt er det veldig enkelt å fylle vann på alle evaporative luftfuktere.

Stylies Orion er vår testvinner

Evaporativ luftfukter Stylies Orion best i test hos Tips-test

Når alle poengene er talt opp ser vi summen. Konklusjonen er at Stylies Orion er best i test med «terningkast 7». På en god andreplass kommer Stylies Aquarius, mens tredjeplassen går til Stadler Form Oskar Big.

Stylies Orion har en overkommelig pris og god effekt per time. Den dekker et relativt stort areal, og har god plass i vannbeholderen. Alt i alt er dette maskinen som gir mest fukt for pengene, samtidig som du slipper å fylle beholderen veldig ofte. Når du først skal fylle på den er dette veldig enkelt. Her kan du bruke en blomsterkanne, vannkanne eller bare fylle direkte opp i vannbeholderen. Det er også svært positivt at det ikke er fare for legionellasmitte samtidig som enheten bruker lite strøm. En luftfukter som er godt egnet på både soverom, kontorer, stue og oppholdsrom. Overraskende resultater til en god pris.

Stylies Alaze er vår favoritt

Evaporativ luftfukter Stylies Alaze anbefalt hos Tips-test.

Vår favoritt var Stylies Alaze, fordi vi synes denne ser så fin ut. Vi ble skuffet da vi så at den ikke nådde hel til topps. Den scorer jevnt over greit, men er ikke best på så mange ting. Likevel vil gi den en ekstra anbefaling, da vi mener det er en luftfukter som er god nok på de fleste punkter, og som vi synes ser eksklusiv og flott ut med metallgitteret på den øvre delen. Den har et lavt strømforbruk og er svært ideell i mindre rom.

Stylies Alaze er svært prisgunstig og gir mye fuktighet for pengene. Enheten er stillegående og egner seg fint til bruk på kontoret, soverommet eller andre rom der stille bruk er viktig. Stylies Alaze er testens anbefaling fra redaksjonen.

Vil du lese flere tester?

Vi gjennomfører stadig flere tester i ulike kategorier. Finn flere tester ved å navigere deg på toppen av siden, eller gå til førstesiden ved å klikke her.

Hvordan har vi laget denne testen?

Denne testen er utelukkende basert på informasjon vi har funnet på nettet. Alle tall og verdier er hentet fra leverandørenes nettsider, eller fra nettbutikker som selger produktene. Vi har ikke testet produktene rent fysisk, men kun sammenlignet info vi har funnet på nettet. Vi har på måfå valgt ut hvilke produkter som skal være med i testen, og vi har ut fra vår egen kompetanse valgt ut kriteriene for å vinne. Med andre kriterier eller andre kandidater kan man komme frem til andre resultater.