Tips-test tester Meaco Arete One avfukter

Vi tester nyheten Meaco Arete One luftavfukter


Meaco er en britisk produsent av luftavfuktere som selger veldig godt i Norge. Sommeren 2021 kom Meaco med en ny modell, nemlig Meaco Arete One. Vi har fått tilsendt et eksemplar for å teste den og skrive hva vi synes.
Her er vår mening om Meaco Arete One avfukter.

Førsteinntrykk

Førsteinntrykket er viktig når det kommer til slike produkter, og i dette tilfellet får vi inntrykk av en veldig solid avfukter. Plasten er tykk og henger godt sammen. Det er ikke tynn, billig, vaklete plast som man kan finne hos billigmerkene. Skjøtene er rette og det er ingen ujevnheter i overgangene. Man får en god kvalitetsfølelse av å ta på den, og Arete One gir et godt førsteinntrykk.

Design og utseende

Smaken er som baken: noen liker det ene og noen liker det andre. Vi liker utseende på denne avfukteren godt, en hvit og stilren maskin med sorte detaljer. Den er diskret og gjør ikke så mye ut av seg. Tidligere har vi sett på avfukteren Meaco 20L Platinum, som ble best i test hos klikk.no. Meaco 20L Platinum har en tydelig grønn stripe som vi ikke liker, men denne nye Arete er mer diskret og bør passe inn mange steder. Her har du en avfukter du ikke behøver å skjule.

En liten design vi liker godt er at det ser ut som den står på føtter, men egentlig er det hjul på den. Hjulene er tilnærmet usynlige, og syntes bare ikke bak «føttene». Svært praktisk dersom maskinen skal flyttes på eller trekkes frem.

Meaco Arete One tørkerom

Praktisk bruk & lyd

Betjeningspanelet er enkelt og lett forståelig. Tidligere har Meaco hatt noen modeller der man må være tilnærmet ingeniør for å like den (for eksempel Meaco DD8L Zambezi, med en vanskelig tilgjengelig menystruktur). På Arete er det kun fire knapper, og du behøver egentlig bare bruke to av dem i hverdagen. Derfor er de to knappene også større enn de to andre knappene du ikke bruker så ofte. Smart!
De to store knappene er der du velger hvor tørt du vil ha det, og der du starter funksjonen for klestørk. Mer trenger du ikke. De to små knappene er for å slå den av og på, og for nattmodus. Det er nok mange som aldri bruker de funksjonene, og der er nok derfor Meaco har gjort disse knappene mindre. Vanntanken er latt å ta ut og inn. Det er enkelt å se hvor mye vann det er i tanken, og når du skal tømme den kan det faktisk gjøres til begge sider. Det er hull på begge sidene, så om du heller fra høyre eller venstre side så betyr det ikke noe. Kjekt for de keivhendte.

Vi har ikke utstyr for å måle desibel, men vi kan synse noe. Vi synes denne høres støysvak ut. Vi kan høre at den går, og vi kan høre at kompressoren starter og stopper. Det er omtrent som å høre et kjøleskap slå seg av og på. Likevel må vi si at vi er imponert over den lave lyden. Vi har sammenlignet med en annen eldre avfukter vi hadde stående i kjelleren, og selv om den bare var på 10 liter kapasitet så bråkte den mer.

God avfukter til grei pris?

Da vi testet denne kostet 20-literen ca. 5.000 kroner mens 25-literen kostet ca. 5.500. Det er mye penger for en avfukter kan du kanskje tenke, men sett i forhold til det andre som finnes på markedet så er det faktisk helt greit. Dette er en kvalitetsavfukter og med dette lave lydnivået og det lave strømforbruket så er det absolutt en riktig pris. 

Kombinert luftavfukter og luftrenser

Vi kan kalle denne for en hybrid avfukter/luftrenser. Alle avfuktere har et luftfilter. Mange har også et HEPA-filter. Arete har et stort HEPA-filter, og er derfor egnet som luftrenser i tillegg. Den har også en egen funksjon så den kan brukes som bare luftrenser i de periodene av året der du ikke har behov for å tørke. Det er også veldig enkelt å ta luftfilteret ut og inn. Du drar det bare elegant til siden, og det er mye enklere enn andre filtre som skal kneppes av og på.

Praktisk luftfilter med HEPA

Meaco Arete One har en plassering av luftfilter som vi aldri har sett før. Luftfilteret er trukket litt tilbake, slik at den kan få luft inn fra sidene. Dette gjør at den kan plasseres helt inntil veggen. Det sparer plass. De fleste andre avfuktere må stå et lite stykke fra veggen får å få nok luft, men Arete One kan presses inn mellom sofaen og veggen uten at det gjør noe. Smart løsning, Meaco!

Hvordan er størrelsen?

Meaco Arete One avfukter plassering sofa

Vi testet den med 20 liter tørkekapasitet, en relativt stor avfukter. Den finnes også i en annen størrelse, med 25 liter. De er visstnok helt like, og det er bare kompressoren inni som er større på den andre. Vår erfaring er at dette er en stor nok avfukter for en aktiv familie på fire, med vask av treningsklær hver eneste dag. Klærne tørker mye raskere enn før, og luften i huset virker mye friskere og bedre nå etter at vi har fått denne i hus. Om det er fordi det er tørrere, fordi luften er renset eller fordi vi vet vi har en avfukter i hus er ikke godt å si. Kanskje er det en kombinasjon?

Uansett er dette en stor og tung avfukter, og det er vel det eneste vi kan si som er galt med denne. Tidligere har vi testet Meaco DD8L og Meaco 10L ABC, og begge de modellene er mindre og lettere. På den annen side har de også bare halve tørkekapasiteten. Meaco Arete One har bærehåndtak, som er elegant nedfelt i det sorte panelet på toppen. Likevel er den stor og tung å flytte på, så det er bra den har hjul. Skal den stå ett sted er det bare velstand, men skal du flytte den fra stua til soverommet hver dag så er den nok for tung for det.

Ytelser og strømforbruk

Avfuktere måles ved 30 grader og 80% luftfuktighet. Dette er helt urealistisk for oss i Norge, likevel følger alle leverandørene denne standarden. Vi spurte Jarle Karlsrud hos Bedre Inneklima AS om dette, og han svarte følgende:

«De aller fleste følger standarden på 30 grader og 80% luftfuktighet, men Meaco forteller mer enn dette. Meaco forteller i tillegg hva kapasiteten er på lavere temperaturer og også hvor mye strøm den bruker ved forskjellige forhold. Det er det ikke mange andre som gjør.»

Vi tolker det som at Meaco er stolte av ytelsene på sin nye avfukter, og at de ikke er flaue over å vise hva den kan.

Tekniske data

Testforhold Avfuktning pr. døgn Strømforbruk
Modell Meaco Arete One 20L Meaco Arete One 25L Meaco Arete One 20L Meaco Arete One 25L
10°C og 50%rh 2.0L 2.15L 185W 215W
10°C og 60%rh 3.4L 3.54L 186W 220W
20°C og 50%rh 5.78L 6.99L 215W 260W
20°C og 60%rh 8.5L 10.73L 218W 267W
30°C og 60%rh 13.78L 16.76L 274W 330W
26,7°C og 60%rh 11.9L 14.34L 245W 305W
10°C og 80%rh 5.68L 7.19L 190W 230W
20°C og 80%rh 14.02L 17.53L 229W 280W
30°C og 80%rh 20.2L 25.67L 295W 365W

Er alt bare bra?

Ja dette er faktisk en bra avfukter. Som nevnt synes vi vekten er for høy. Skal du ha WiFi, app og mange funksjoner så er nok ikke dette den riktige avfukteren for deg. Skal du derimot ha en enkel og grei kvalitetsavfukter som gjør jobben og som er lett å leve med i hverdagen, ja da mener vi dette er et godt kjøp.

Konklusjon

Alle trenger en avfukter. Med klesvask, aktiv familie, dusjing og ofte balansert ventilasjon i huset så har de aller fleste behov for en avfukter i større eller mindre deler av året. Har du et stort hus eller en stor leilighet så mener vi dette er et godt kjøp for deg. Det virker å være en solid maskin, med imponerende ytelser til en fornuftig pris. Meaco har også vært i Norge i mange år og de har godt ord på seg, så dette bør være et trygt valg. Vi er fristet til å si «løp og kjøp!».

Har du en liten leilighet og trangt om plassen så vil vi heller anbefale deg å se på Meaco 10L ABC.

Hvor kan du kjøpe Meaco Arete One avfukter?

Denne avfukteren kan du kjøpe i mange forskjellige nettbutikker. Nedenfor finner du noen linker. Du vil nok også kunne finne den i fysiske butikker, men vi har ingen oversikt over hvem som har den. Her kan du se hvilke butikker vi fant på nettet som har denne modellen. Klikk på bildene for å komme direkte til produktet.

Vil du lese flere tester?

Vi gjennomfører stadig flere tester i ulike kategorier. Finn flere tester ved å navigere deg på toppen av siden, eller gå til førstesiden ved å klikke her.