Arida S7L Deluxe testvinner luftavfukter tips-test 2021

Best i test: Luftavfukter med tørkerotor (2021)


Luftavfuktere har blitt veldig populære i det siste, og dette med god grunn. Klimaet i Norge varierer veldig, og slike endringer i været kan skape kondens med mugg som følger. For å beskytte både helsen din og tingene dine er det viktig å bruke en luftavfukter. Vi har testet og vurdert basert på produktspesifikasjoner fra internett og leverandører.

Klikk under for å komme direkte til resultatene:

To typer luftavfuktere

Det er to typer avfuktere som er populære i Norge:

1. Avfukter med kompressor, som fungerer best i oppvarmede rom.
2. Avfukter med tørkerotor, som fungerer i alle temperaturer. Disse brukes ofte på kjølige steder som kjeller, båt, hytte, garasje.

Siden utvalget er så stort har vi valgt å konsentrere oss om å se på luftavfuktere med tørkerotor i denne testen. Et annet sted på siden vår kan du lese om test og sammenligning av avfuktere med kompressor.

Hvilke ting ser vi på?

Det er mange ting en bør vurdere når man skal velge luftavfukter. Nedenfor ser du noen av disse tingene. Noen ting vil være viktig for noen brukere, mens andre funksjoner vil være viktig for andre brukere. Du må vurdere hva som er viktig for deg. Vi har markert med grønt de vi mener har den beste verdien / egenskapen, og gitt poeng for antall grønne felter.

Tørkekapasitet er hvor mye vann luftavfukteren kan fjerne fra luften hvert døgn. Dette skal måles ved 30 grader og 80% relativ luftfuktighet, men det varierer noe fra produsent til produsent hvor flinke de er til å følge denne bransjestandarden. Vi har brukt de tallene vi tror er mest riktige. Som vi ser av tabellen under er det svært lik tørkekapasitet, og vi ville ikke langt avgjørende vet på denne lille forskjellen. Siden det skiller så lite har vi valgt å ikke gi poeng for dette kriteriet, men du kan likevel se i tabellen de tallene vi har funnet.

Størrelse på vanntank ser skiller det en god del. Den minste vanntanken er på 2 liter, mens den største er på 5 liter. Det er individuelt hva man synes er best. En stor vanntank kan tømmes sjeldent, og det er en fordel for de fleste. En liten vanntank må tømmes ofte, men er lettere å håndtere. Bruker du slange har det ingen betydning. Siden de fleste ønsker å tømme sjeldent har vi gitt poeng for stor vanntank.

Areal som kan tørkes har vi ikke funnet noe god informasjon om hvordan dette oppgis eller beregnes. Produsentene har mange forskjellige vurderinger. Vi vet ikke hva som er viktig, og har valgt å se bort i fra dette. Vi vil heller at man skal se på antall liter som fjernes pr døgn hvis man skal sammenligne. Vi har derfor ikke gitt poeng for dette kriteriet.

Vekten kan være avgjørende dersom man skal flytte avfukteren rundt. Skal den stå samme sted hele tiden har det liten betydning. Vi ser også at det er svært liten forskjell i vekten på disse avfukterene. Siden lav vekt er en fordel for de fleste har vi valgt å gi poeng til de som veier minst.

Luftfilter på de ulike modellene har store forskjeller. Alle luftavfuktere har et luftfilter. Noen har et luftfilter som er bakteriedrepende, og det anser vi som en fordel. Dette skal bidra til å redusere lukt. Det er også en modell som har et HEPA-filter og et kullfilter i tillegg. Dette synes vi er en svært god ide, og vi vil gjerne gi ekstrapoeng for dette. For å gjøre det enkelt har vi valgt å gi poeng både til de modellene som har bakteriedrepende filter og den som har HEPA- og kullfilter.

Hygrostat er noe alle modeller har. Dette er viktig for å holde mest mulig konstant luftfuktighet. Noen har en knapp med forhåndsinnstilte settinger, andre har digitalt styrt hygrostat som gir mer kontroll. En modell har et hjul som skal vris på. Det viktgiste er at avfukteren har hygrostat, og ikke så viktig hvordan dette styres. Vi har gitt poeng til de modellene som har digital hygrostat.

Display/skjerm er det noen av avfukterne som har. Denne viser luftfuktigheten i rommet, noe vi mener er en absolutt fordel. Da kan du følge med på hvordan tilstanden er. Vår erfaring er at verdiene som vises varierer mye, og vi er i tvil om hvor nøyaktige de er. Likevel gir det en indikasjon, og vi har gitt poeng til de modellene som har en skjerm som viser luftfuktigheten.

Ionisering bidrar til å rense luften, og noen av de testede modellene har denne funksjonen. Noen modeller påstår å ha en kraftigere ionisering enn andre, men vi har ikke mulighet til å vurdere denne påstanden. Vi ser på ionisering som en fordel, og har gitt poeng til de modellene som har dette.

Tilkobling av slange gjør det mulig å kontinuerlig drenere vannet vekk fra avfukteren, og er noe alle modellene i testen har. Dette kan være en fordel for mange, men siden alle har dette har vi ikke gitt poeng for denne funksjonen. Dette skiller ikke modellene fra hverandre.

App er det kun én av avfukterene i testen som har. Dette synes vi er veldig praktisk, og det gir muligheten til flere funksjoner enn det man har i et enkelt betjeningspanel. Vi gir poeng for dette.

Strømforbruk er viktig, men ikke se deg blindt på dette. Det er naturlig at en kraftigere modell bruker mer strøm enn en mindre modell. En kraftigere modell vil også tørke raskere enn en mindre modell, og dermed bruke strøm i en kortere tid. Det er på samme måte som på varmeovner. En liten varmeovn er ikke billigere i bruk enn en stor, fordi den må stå på i mye lengre tid før termostaten slår ut. Det vi mener har betydning er strømforbruk pr liter vann avfukteren kan fjerne. Derfor er det dette vi har gitt poeng for. Se neste avsnitt.

Strømforbruket pr. liter vann har vi regnet slik at vi har delt maks strømforbruk på maks tørkekapasitet. Vi mener dette er en rettferdig måte å måle på. Vi har gitt poeng for lavest strømforbruk pr liter vann. Vi ser at verdiene er forbløffende like, med to unntak. Det er en som avfukter skiller seg ut med lavt strømforbruk, og en avfukter som skiller seg ut med høyt strømforbruk.

Ellers ligger alle på omtrent samme nivå. Med tanke på at du får strømmen tilbake som varme, og at de fleste kan ha nytte av denne varmen likevel så må du selv vurdere hvilken vekt du vil legge på dette. Vi har gitt poeng til den avfukteren med lavest strømforbruk pr liter tørkekapasitet.

Lydnivå er viktig for mange, og helt uvesentlig for andre. Dette er en type avfuktere som ofte brukes i steder der man ikke oppholder seg (kjeller, båt, garasje) og da har ikke lydnivå så stor betydning. Vi synes også at de oppgitte tallene varierer mye, og oss i mellom er vi i tvil om dette er ting produsentene har målt på samme måte. Derfor tror vi et er vanskelig å sammenligne på dette. En av modellene har vi heller ikke funnet tall på. Vi har valgt å se bort i fra dette og ikke gi poeng her. Du kan likevel se de verdiene vi har funnet i tabellen.

Antall viftehastigheter er en fordel da det er praktisk å kunne justere viftehastigheten. Alle avfuktere i denne testen har samme antall viftehastigheter, og vi har derfor ikke gitt poeng for dette.

Timer kan være kjekk å ha for noen, mens andre ikke ser behovet. Mange av modellene har en timer som stenger avfukteren etter et antall timer. Noen har også en timer som kan starte avfukteren etter et visst antall timer, eller til faste tider hver dag. En modell styrer dette på panelet, mens en annen modell styrer dette via appen. Vi har valgt å gi poeng for de modellene som har en timer både for å slå av og på avfukteren. Både de som har en «vanlig» timer og den modellen som ikke har timer i det hele tatt står uten poeng her.

Veggfeste må som regel kjøpes ekstra, og det faktum at noen modeller kan faktisk henges på veggen med et veggfeste ser vi på som en god løsning, som kan være praktisk for mange. Vi har gitt poeng for de modellene som har denne muligheten.

Pris er viktig for mange, men ofte er det jo sånn at man får det man betaler for… Prisen varierer ofte gjennom året, og det er alltid et tilbud eller en kampanje et sted. Vi har satt opp noen priser vi har funnet da denne testen ble skrevet, men da dette endrer seg over tid må du selv finne den pris og den butikk du vil handle hos. Du må også se på hvilke funksjoner du får for prisen.

Pris pr. liter vann er en utregning der vi har regnet ut prisen på avfukteren sett i forhold til hvor mye vann den fjerner. Også her var det forbløffende likt, men med to modeller som skiller seg ut (en opp og en ned). Vi har gitt poeng for den modellen som har lavest pris pr liter vann, men husk at prisene som sagt varierer og at dette er et øyeblikksbilde den dagen vi sjekket. Se også på hvilke funksjoner du får for prisen du betaler.

Tabell med oversikt

Produktene med de beste verdiene er markert med grønt. De produktene med flest grønne felter er vinner(e).

Merke Meaco Meaco Meaco Arida Arida 1852 AllTemp
Model DD8L Junior DD8L Standard DD8L Zambezi S9L S7L Deluxe DS3T Handy Kommentar
Tørkekapasitet (30/80) 8 8 9 8,5 7 8,5 7 Veldig likt
Vanntank (l) 2,1 2,1 3 5 2,5 5 2 Noen liker stor, noen liker liten
Vekt (kg) 6,5 6,5 7,8 7,5 6 7,5 6 Veldig likt
Luftfilter Standard Standard bakteriedrepende Standard bakteriedrepende Standard + HEPA + Kull Standard Standard Standard Se kommentar i testen
Hygrostat Ja Ja Digital Digital Digital Digital Ja Ikke veldig stor betydning
Display Nei Nei Ja Ja Ja Ja Nei
Ionisering Ja Ja Ja Ja Ja Nei Nei
Mulighet for slange Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Alle har dette
App Nei Nei Nei Nei Ja Nei Nei
Strømforbruk max (W) 650 650 660 750 650 750 580 Se på strøm pr liter
Strømforbruk / liter 81,3 81,3 73,3 88,2 92,9 88,2 82,9 Veldig likt. Zambezi og S7L skiller seg ut
Lydnivå (dB) 38-50 38-50 41-50 39-48 45 39-48 Ikke oppgitt Veldig likt
Antall viftehastigheter 3 3 3 3 3 3 Likt
Timer Ja, av Ja, av Ja, av og på Ja, av Ja, av og på i app Ja, av Nei Daily run timer
Veggfeste Ja Ja Nei Ja Nei Nei Nei
Pris på nett 3499 3899 4499 3499 4999 3299 3995 Prisjakt mars 2021
Pris pr liter 437,4 487,4 499,9 411,6 714,1 388,1 570,7 DS3T er billig, men få funksjoner. S7L er dyr men mange funksjoner. Handy er dyr uten mange funksjoner
Terningkast 2 3 6 6 6 4 1

Vi har kåret hele tre testvinnere!

Arida S9L, Arida S7L Deluxe og Meaco DD8L Zambezi luftavfukter er testens vinnere, Tips-test.

Vi ble imponert over egenskapene til flere av maskinene og har derfor besluttet å kåre alle maskiner med terningkast 6 som testvinnere. Alle har digital hygrostat, display og ionisering. Dette er egenskaper som kommer godt med i en luftavfukter og gjør det enklere å håndtere maskinen. Hvorfor er disse testvinnere? La oss oppsummere:

Meaco DD8L Zambezi har et bakteriedrepende filter og et veldig lavt strømforbruk pr. liter vann avfuktet. Digitalt display med mange funksjoner og funksjonaliteter, samt timer, gjør den til en moderne og teknologisk avfukter med god effekt.

Arida S9L har mulighet for HEPA- og kullfilter, noe som gjør den godt egnet til mange bruksområder. Den har en stor vanntank og mulighet for veggfeste. Svært ideell til bruk på områder du har behov for gulvplass eller ønsker avfukteren montert høyere i rommet. Kullfilteret reduserer lukter og åpner opp for fast montasje i båt og kjeller, noe den er svært godt egnet til.

Arida S7L Deluxe har gode egenskaper og app, noe som trekker maskinen opp som en av våre testvinnere. Appen oppleves som svært brukervennlig. Her kan du koble på en dreneringsslange og la maskinen arbeide selvstendig uten tilsyn. Slå maskinen av/på ut i fra appen, still inn timer og følg med på luftfuktigheten i rommet den arbeider i. Brukervennligheten gjør den svært ideell til bruk på hytte, i ferieboliger, kjellere, garasjer eller andre oppholdsrom du ikke besøker så ofte. Det eneste du trenger å tenke på er tilgang til strøm, rens av filter og drenering av vann – resten styrer du fra sofaen.

Arida S7L Deluxe er vår favoritt

Arida S7L Deluxe luftavfukter er vår favoritt, Tips-test.

Vår favoritt denne gangen er Arida S7L Deluxe. Arida S7L Deluxe overrasker oss på mange måter med dens brukervennlighet, utseende og tilleggsfunksjoner. Praktisk bærehåndtak kombinert med dens relativt lette vekt gjør den enkel å flytte på. Stilrent design uten sjenerende farger, knapper eller komponenter. Denne kan du ha stående i de fleste rom uten at den fanger for mye oppmerksomhet. Den er også en av de tre vinnerne med terningkast 6.

Vi liker det moderne designet og ikke minst appen som gir oss mye mer kontroll enn den andre modellene. Dette er den eneste luftavfukteren med app i denne testen. Dette er også den dyreste avfukteren, men med de funksjonene den kan tilby mener vi likevel at den er verdt den lille prisforskjellen.

Budsjettfavoritten

Skal vi velge en budsjettfavoritt så synes vi det er vanskelig, men vi har valgt å gå for Meaco DD8L Junior. Her synes vi du får en grei avfukter til en grei pris. Det er ikke den billigste, men Meaco har godt rykte på seg og her tror vi du får en god avfukter til en god pris. Likevel klarer vi ikke å glemme Arida S7L’en, og selv ville vi valgt den. Du må vurdere hva som er viktig for deg.

Resultatliste luftavfukter med tørkerotorLink til elkjop.no
Elkjøp – Wikipedia
Link til CDON.NO
CDON Help Center
Best i test & vår favoritt: Arida S7L DeluxeKlikk herKlikk her
Best i test: Arida S9LKlikk herKlikk her
Best i test: Meaco DD8L ZambeziKlikk herKlikk her
Budsjettfavoritt:
Meaco DD8L Junior
Klikk herKlikk her
Meaco DD8L StandardKlikk herKlikk her
1852 DS3TKlikk herKlikk her
AllTemp HandyKlikk herKlikk her

Vil du lese flere tester?

Vi gjennomfører stadig flere tester i ulike kategorier. Finn flere tester ved å navigere deg på toppen av siden, eller gå til førstesiden ved å klikke her.

Hvordan har vi laget denne testen?

Denne testen er utelukkende basert på informasjon vi har funnet på nettet. Alle tall og verdier er hentet fra leverandørenes nettsider, eller fra nettbutikker som selger produktene. Vi har ikke testet produktene rent fysisk, men kun sammenlignet info vi har funnet på nettet. Vi har på måfå valgt ut hvilke produkter som skal være med i testen, og vi har ut fra vår egen kompetanse valgt ut kriteriene for å vinne. Med andre kriterier eller andre kandidater kan man komme frem til andre resultater.